Revisions mèdiques esportives i proves d’esforç

Vacunació i prevenció de la grip
17 febrer, 2023
Activitats de caràcter temporal. Què cal tenir en compte?
21 desembre, 2023
Vacunació i prevenció de la grip
17 febrer, 2023
Activitats de caràcter temporal. Què cal tenir en compte?
21 desembre, 2023

Revisions mèdiques esportives i proves d’esforç

 

Practiques esport federat o com a aficionat/da?

És recomanable fer-se un reconeixement mèdic esportiu per a tothom que vulgui practicar esport, ja sigui esport a un nivell “normal” o esports de gran intensitat. L’activitat física posa en marxa tot el cos a un nivell d’intensitat superior a l’habitual.
Les federacions esportives requereixen que els esportistes federats passin una revisió mèdica esportiva per poder participar en les seves competicions.

També és una necessitat fer-se una revisió mèdica esportiva per a persones amb traumatologies anteriors que es poden veure afectades per la nova pràctica de l’esport o per a persones amb antecedents familiars amb patologies cardíaques.

Els reconeixements mèdics, amb els estàndards de qualitats sanitaris, inclouen els seus respectius certificats mèdics, a disposició de l’esportista, dels clubs i de les federacions respectives amb l’objectiu de prevenir lesions i detectar disfuncions, depenent de la modalitat esportiva, amb la finalitat de reduir el risc sanitari i millorar l’estat de salut i el rendiment dels practicants de l’esport (futbol, bàsquet, handbol, hoquei, running, ciclisme, natació…).

En què consisteixen les proves d’esforç

La medicina esportiva per al control de l’esforç se centra en el descobriment d’anomalies o malalties que tenen risc de desencadenar un episodi de mort sobtada. Es realitzen també proves d’esforç amb la finalitat de detectar possibles alteracions ocultes i observar el funcionament del cor durant l’exercici.

Actuacions mèdiques de control:

  • Es fa una prova d’esforç incremental de 25 watts cada dos minuts en cicloergòmetre (bicicleta estàtica) o altres aparells adaptats fins a arribar al 80% de freqüència cardíaca teòrica màxima.
  • Es monitora amb electrocardiògraf de 12 derivacions i s’analitza en una aplicació específica homologada.
  • Es mesura la pressió arterial i la freqüència cardíaca durant el procés de la prova.
  • Es du a terme una prova Peak Flow, per a la capacitat pulmonar.
  • S’efectua un reconeixement mèdic esportiu general i de l’aparell locomotor. Es fa l’historial clínic. Amb tota la informació i la visita es fa una valoració i un diagnòstic.
Indicacions prescriptives de les proves d’esforç

Les proves d’esforç estan recomanades per a:

  • Esportistes de qualsevol nivell (ocasional, amateur, professional o elit): es valora la capacitat funcional i canvis metabòlics durant l’esforç. Molt indicat per programar entrenaments i previ a una competició.
  • Persones que no fan esport, però pateixen algun trastorn cardiovascular o respiratori: l’objectiu és conèixer l’estat de salut, detectar possibles deficiències i indicar pautes a seguir per poder realitzar activitat física sense riscos.

A Peradejordi posem a la vostra disposició un equip de metges especialistes i instrumental específic en Medicina Esportiva, liderat pel Dr. Alberto Morales amb una llarga experiència en federacions i clubs d’elit com el FC Barcelona.

 

Crèdits d’imatge de prova d’esforç: Freepik

Obrir WhatsApp
1
Necessites ajuda?
Hola 👋
En què et podem ajudar? Especifica si us plau en el teu missatge de quin servei necessites informació per poder-te respondre al més aviat possible