Vigilància mèdica per a la prevenció del risc cardiovascular

Condicionament físic per millorar la nostra salut en general
7 gener, 2019
L’estrès laboral
22 febrer, 2019
Condicionament físic per millorar la nostra salut en general
7 gener, 2019
L’estrès laboral
22 febrer, 2019

Vigilància mèdica per a la prevenció del risc cardiovascular

Els factors de risc cardiovascular (FRCV) són aquells que han demostrat que tenen una relació amb la mortalitat cardiovascular. Els més comuns i importants, pel seu fàcil control, són: tabac, hipertensió arterial (HTA), dislipèmies (LDL-colesterol elevat, HDL‑colesterol disminuït) i diabetis.
Molts estudis estadístics demostren que les persones en edat laboral que no tenen FRCV tenen un clar augment de l’expectativa de vida.

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort a Espanya en totes les edats. Les més importants són la malaltia cerebrovascular (hemorràgia cerebral) i la cardiopatia isquèmica (infart). Un 30% dels adults tenen xifres de pressió arterial (PA) elevades i per tant requeriria algun tipus d’intervenció. El diagnòstic d’HTA es realitza senzillament amb un aparell, esfigmomanòmetre, que mesura la pressió arterial màxima i mínima.

L’OMS defineix la hipertensió per individus majors de 18 anys amb aquesta taula:

El 95% de les hipertensions no té causa coneguda. És habitual trobar un rerefons genètic (antecedents familiars d’hipertensió) sobre el que influeixen negativament diversos factors ambientals (obesitat, excés de sal, sedentarisme). En un petit nombre de pacients poden detectar-se causes en les que destaquen les d’origen renal i les endrocrines. Cal diferenciar la hipertensió de la falsa hipertensió pròpia de la gent gran deguda a la rigidesa de les artèries, i de la hipertensió de bata blanca (30% de tots els hipertensos) en la que es detecta hipertensió en el consultori però no fora d’ell.

Sempre és bo fer un seguiment de la pressió arterial per poder establir un diagnòstic precís d’HTA, realitzant una monitorització periòdica de la PA.

L’estil de vida (tipus de dieta, grau d’activitat física, consum d’alcohol i tabac) i l’índex de massa corporal (IMC) tenen relació amb les xifres de PA.

La hipertensió és més freqüent quan el consum d’alcohol diari és superior a 40 grs/dia en els homes i 24 grs/dia en les dones i l’IMC superior a 30. La reducció del consum excessiu de sal es pot aconseguir fàcilment limitant els aliments més rics en sal, cuinant amb la quantitat usual de sal sense utilitzar després el saler a la taula. L’exercici físic diàriament almenys durant 30-45 minuts té un efecte molt positiu en la reducció de la PA; aconsellar l’exercici dinàmic, isotònic que no impliqui esgotament com ara caminar, nedar o ballar.

     

L’objectiu fonamental d’un bon programa és revertir les lesions que la HTA pugui produir als òrgans diana (cor, ronyó, cervell..) i, en definitiva, millorar la qualitat de vida del pacient hipertens. Les persones amb HTA tractats amb medicaments i amb bon control durant el programa de seguiment, i bons complidors de les mesures higienico-dietètiques, podrà procedir-se a la reducció de la dosi del fàrmac o fins i tot la supressió del mateix.

Esperem que aquest protocol de vigilància mèdica us pugui ésser útil.

 

Servei Mèdic de Peradejordi

Obrir WhatsApp
1
Necessites ajuda?
Hola 👋
En què et podem ajudar? Especifica si us plau en el teu missatge de quin servei necessites informació per poder-te respondre al més aviat possible