La importància de les avaluacions de riscos psicosocials en l’entorn laboral

Tabaquisme
7 maig, 2024
Tabaquisme
7 maig, 2024

La importància de les avaluacions de riscos psicosocials en l’entorn laboral

En el dinàmic i exigent món laboral actual, la salut i el benestar de les persones ocupades són factors clau per a l’èxit de qualsevol empresa. Un dels aspectes que passa més desapercebut, és la salut mental de les persones treballadores. Les avaluacions de riscos psicosocials juguen un paper essencial per identificar i minimitzar els factors que poden afectar negativament la salut mental, la productivitat i l’absentisme en les empreses.

Què són les avaluacions de riscos psicosocials?

Les avaluacions de riscos psicosocials són una eina indispensable per identificar factors com l’estrès, l’assetjament, la falta de suport social i les càrregues de treball excessives. Aquests factors poden tenir un impacte significatiu en la salut mental dels empleats, portant a problemes com l’estrès, l’ansietat, la depressió, trastorns del son, el burnout, etc.

Beneficis d’avaluar els riscos psicosocials

Avaluar els riscos psicosocials de manera periòdica permet a les empreses identificar i abordar problemes d’índole psicològica i social de manera prematura, evitant que es converteixin en crisis majors o afectacions a la salut mental de les seves persones treballadores. Per norma general, en les empreses que li donen la importància que mereixen als riscos psicosocials i a la salut mental, la moral i la satisfacció laboral de la seva plantilla sol ser alta, ja que senten que se’ls valora i secunda. Aquest fet es tradueix, en la majoria dels casos, en una productivitat més alta i en un absentisme laboral més baix.

Conseqüències d’ignorar els riscos psicosocials

Un entorn laboral que no aborda adequadament els riscos psicosocials pot experimentar una disminució significativa en la productivitat i un augment en l’absentisme. Els factors psicosocials no sols afecten la salut mental de les persones, sinó també la seva capacitat per a treballar de manera eficient.

Eines per a l’avaluació de Riscos Psicosocials: COPSOQ ISTAS21

Per dur a terme les nostres avaluacions de riscos psicosocials, utilitzem el COPSOQ ISTAS21, una eina avançada i reconeguda per a la identificació i gestió d’aquests riscos en l’entorn laboral. El COPSOQ ISTAS21 és una metodologia dissenyada específicament per avaluar i gestionar els riscos psicosocials en el treball. Aquest mètode permet:

  • Avaluar l’entorn laboral identificant factors de risc específics.
  • Analitzar els resultats proporcionant una visió clara i detallada dels problemes potencials.
  • Desenvolupar plans d’acció per minimitzar i gestionar els riscos identificats.
Com realitzem les avaluacions de riscos psicosocials?
  1. El primer pas és mantenir una reunió amb els responsables de l’empresa client per perfilar les unitats d’anàlisi de l’estudi, així com comprendre les seves necessitats i objectius.
  2. Tot seguit a través d’enquestes i qüestionaris anònims, sempre garantint la confidencialitat de les persones treballadores, recopilarem les dades rellevants.
  3. Un cop recopilades les dades, analitzem la informació per identificar els factors de risc psicosocials més crítics en l’empresa client.
  4. Ja per acabar, orientem i col·laborem amb l’empresa client perquè elabori el seu propi pla d’acció personalitzat per abordar els riscos identificats, així com per implementar les estratègies acordades.
Invertir en la salut mental i el benestar laboral és molt recomanable

Des de PERADEJORDI volem destacar la importància d’avaluar els riscos psicosocials i per a això disposem d’un equip tècnic qualificat, compromès a assessorar i acompanyar l’empresa client en la creació d’un entorn de treball saludable i productiu.

Invertir en la salut mental i el benestar de les persones treballadores, no sols millora la seva qualitat de vida, sinó que també enforteix l’empresa, convertint-la en un lloc més atractiu per treballar, amb major capacitat de retenció de talent i capaç d’aconseguir alts nivells de productivitat i competitivitat. Una adequada avaluació de riscos psicosocials ajudarà a construir una empresa saludable i pròspera.

Obrir WhatsApp
1
Necessites ajuda?
Hola 👋
En què et podem ajudar? Especifica si us plau en el teu missatge de quin servei necessites informació per poder-te respondre al més aviat possible