La càrrega mental en el treball (1)
18 juliol, 2018Vigilància mèdica per a la prevenció del risc cardiovascular
7 febrer, 2019La càrrega mental en el treball (1)
18 juliol, 2018Vigilància mèdica per a la prevenció del risc cardiovascular
7 febrer, 2019L’estrès i el sedentarisme que provoca l’entorn social en el qual ens movem implica que ens hem de gestionar de la millor manera possible i que ens hem d’adaptar en la manera de relacionar-nos amb el nostre cos, prioritzant els aspectes relacionats amb la salut.
Actualment disposem d’una gran varietat de recursos per poder adaptar-nos a les exigències del dia a dia. Tenim una gran quantitat d’informació en l’àmbit del treball esportiu o nutricional, que en moltes ocasions ens provoca desorientació a l’hora de triar què és el més adequat. Indicarem tot seguit unes pautes bàsiques i pràctiques que ens serveixin de guia per tal d’aconseguir bons i ràpids resultats per a la qualitat i benestar de la nostra salut en general.
L’experiència demostra que és bo condicionar el nostre cos treballant els aspectes relacionats amb la resistència, la força, la flexibilitat i la velocitat amb uns efectes molt positius que impliquen la prevenció de possibles lesions i la obtenció d’un major rendiment físic. En aquests entrenaments del cos és molt aconsellable treballar de forma variada en circuit.
Els exercicis han de ser de mobilitat genèrica facilitant que els músculs implicats siguin del major abast possible afavorint una correcta execució i seguretat en l’execució dels moviments.
Realitzar inicialment uns exercicis genèrics a una intensitat moderada, activant el reg sanguini, ens prepara per a l’activitat que anem a exercir en una sessió d’entrenament. Per exemple, començar amb marxa atlètica (caminar ràpid) o carrera suau durant 15 minuts, pot ser un bon inici.
Posteriorment i d’una forma més enèrgica caldria fer una correlació d’exercicis fent en cadascun d’ells unes 15 o 20 repeticions fins a completar un circuit d’unes 8 a 10 estacions. Al final de cada circuit és convenient descansar uns 3 o 4 minuts aprofitant la parada per a una adequada hidratació. Aquesta rutina de treball pot estar constituïda per la repetició del circuit 4 o 5 vegades fins a un temps total d’entre 40 i 50 minuts.
Realitzar una correcta execució dels moviments, ens proporciona seguretat per tal de que no es produeixin lesions com a conseqüència de l’entrenament, sense descuidar el rang de mobilitat i la intensitat dels entrenaments. Això incrementa els beneficis aconseguits (resistència, força, flexibilitat i velocitat) aconseguint, a més, que les nostres articulacions estiguin més sanes.
En la fase final, una rutina d’estiraments pausada ens proporcionarà un refredament progressiu relaxant els músculs i amb això encara s’aconseguirà un major rang articular i de mobilitat, així com un estat de relaxació i benestar general.
Beneficis per la pràctica de l’activitat físicoesportiva en general segons l’organització mundial de la salut:
- Disminueix el risc de mortalitat per malalties cardiovasculars.
- Evita i/o retarda el desenvolupament d’hipertensió arterial, i disminueix els valors de tensió arterial en hipertensos.
- Millora el perfil dels lípids en sang (redueix els triglicèrids i augmenta el colesterol HDL, conegut com a colesterol bo).
- Disminueix el risc de patir diabetis no insulinodepenent.
- Disminueix el risc de patir certs tipus de càncer (còlon, mama).
- Millora el control del pes corporal.
- Ajuda a mantenir i millorar la força i la resistència muscular, incrementant la capacitat funcional per realitzar altres activitats físiques de la vida diària.
- Ajuda a mantenir l’estructura i funció de les articulacions, per la qual cosa pot ser beneficiosa per a l’artrosi.
- Ajuda a conciliar i millorar la qualitat del son.
- Millora la imatge personal.
- Ajuda a alliberar tensions i millora el control de l’estrès.
- Ajuda a combatre i millorar els símptomes de l’ansietat i la depressió, i augmenta l’entusiasme i l’optimisme.
- En adults d’edat avançada, disminueix el risc de caigudes, ajuda a retardar o prevenir les malalties cròniques i aquelles associades amb l’envelliment. D’aquesta forma millora la seva qualitat de vida i augmenta la seva capacitat per viure de forma independent.
Juan Navas