7 consells per prevenir lesions esportives
15 setembre, 2022Revisions mèdiques esportives i proves d’esforç
2 agost, 20237 consells per prevenir lesions esportives
15 setembre, 2022Revisions mèdiques esportives i proves d’esforç
2 agost, 2023La grip és una malaltia infecciosa aguda. És causada per un virus de la influença A i B que afecta l’aparell respiratori i produeix una sèrie de símptomes generals característics, com són febre més gran que 38 °C (encara que no totes les persones amb grip tenen febre), tos o mal de coll, degoteig o congestió nasal, mal de cap, dolors musculars, calfreds, fatiga nàusees, vòmits o diarrea (més comú en els nens).
La majoria de persones amb grip milloren pel seu compte. Però de vegades aquesta malaltia i les seves complicacions poden ser mortals, per tant, cal tenir en compte la prevenció i d’aquí la vacunació. La vacuna contra el virus de la grip ajuda a protegir enfront d’aquesta malaltia.
L’epidèmia de grip se sol produir a finals de desembre, a meitat d’hivern; en conseqüència, el millor moment per vacunar-se és des del setembre fins al novembre.
La vacuna antigripal és una mesura segura i eficaç per a la prevenció de la grip. Cal vacunar-se cada any, ja que la vacuna s’adapta anualment al virus circulant.
Indicació de vacunació
- Per a les persones de 65 anys o més es recomana una vacuna contra la grip amb una dosi més elevada de virus atenuat en forma d’injecció.
- Podran vacunar-se les persones menors de 65 anys quan tinguin algun factor de risc:
- Persones d’alt risc: persones amb malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries; diabetis, obesitat mòrbida, malaltia renal crònica, hemoglobinopaties i anèmies, hemofília, asplènia, malaltia hepàtica crònica, VIH, malalties neuromusculars greus, immunosupressió, càncer i hemopaties malignes, implant coclear, fístula de LCR, malaltia celíaca, malaltia inflamatòria que comporten disfunció cognitiva; persones institucionalitzades; menors entre 6 mesos i 18 anys en tractament prolongat amb àcid acetilsalicílic; embarassades; menors entre els 6 i els 24 mesos d’edat amb antecedents de prematuritat; persones sense llar.
-
- Persones que poden transmetre la grip a aquelles amb risc alt de presentar complicacions: personal sanitari; treballadors d’institucions de gent gran o centres d’atenció a malalts crònics; els que proporcionen cures domiciliàries a pacients d’alt risc o més grans; estudiants en pràctiques a centres sanitaris i sociosanitaris.
- Altres grups: treballadors de serveis públics essencials com a forces i cossos de seguretat de l’Estat (nacional, autonòmica o local), bombers, serveis de protecció civil o personal penitenciari; persones amb exposició laboral directa a aus domèstiques o a porcs en granges o explotacions avícoles o porcines i també a aus silvestres.
La raó principal per no administrar una vacuna contra la grip a una persona és:
Una reacció al·lèrgica greu i potencialment mortal (com una reacció anafilàctica) a qualsevol component de la vacuna a una dosi prèvia de qualsevol vacuna contra la grip.
*Si la persona pateix una malaltia temporal, els metges generalment esperen per administrar la vacuna fins que la malaltia es resolgui.
Efectes secundaris de la vacuna contra la grip
- En algunes ocasions, apareix dolor al lloc de la injecció. De vegades es produeixen febre i dolors musculars.
- No és clar si la vacuna contra la grip augmenta el risc de desenvolupar la síndrome de Guillain-Barré, un trastorn neurològic progressiu (s’acostuma a presentar dins els 6 mesos després de l’administració).
Protecció de la vacuna antigripal
La vacuna estàndard contra la grip és generalment més eficaç en les persones menors de 65 anys. Algunes persones grans i persones amb certes malalties poden desenvolupar menys immunitat després de rebre la vacuna contra la grip.
Tot i que la vacuna no protegeix completament contra la grip, pot disminuir la gravetat de la malaltia. També pot reduir el risc que es produeixin complicacions i un quadre greu de la malaltia que requereixi hospitalització.
Mesures de prevenció de la grip a banda de la vacunació
- La vacuna contra la grip és la millor defensa contra la malaltia.
- Vacunació de la COVID-19. Tant la COVID-19 com la grip es poden propagar alhora. Rebre les vacunes és la millor manera de protegir-se de totes dues.
- Rentar-se les mans amb aigua i sabó de manera freqüent i meticulosa per almenys 20 segons.
- Si no hi ha aigua i sabó disponible, fer servir un desinfectant a base d’alcohol a les mans.
- Evitar tocar-se els ulls, el nas o la boca amb les mans.
- Evitar les multituds quan la grip o la COVID-19 s’estiguin propagant per la zona.
- Cobrir-se la boca amb un mocador d’un sol ús o la part interna del colze en tossir o esternudar, i després rentar-se les mans.
- Netejar i desinfectar regularment les superfícies que es toquen amb freqüència, com els taulells, els interruptors de la llum i les manetes de les portes.
- Practicar bons hàbits de salut. Fer exercici de forma regular, dormir prou, beure molt de líquid, seguir una dieta saludable i controlar l’estrès.
- Si algú emmalalteix amb la grip, també pot ajudar a prevenir la transmissió quedant-se a casa i mantenint distanciament físic de les altres persones. Quedar-se a casa fins que no s’hagi tingut febre almenys 24 hores.
Rebre la vacuna contra la grip pot reduir el risc de contraure la malaltia i les complicacions. Seguir aquestes precaucions pot ajudar a protegir-se de la grip o d’altres malalties respiratòries.
Crèdits d’imatge de capçalera: Imagen de prostooleh en Freepik