Oda als interlocutors en matèria de prevenció de riscos laborals

mal d'esquena ergonomia
Mal d’esquena, què he de fer?
27 febrer, 2018
Assetjament moral
Inspecció de Treball obliga a avaluar els Riscos Psicosocials
22 març, 2018
mal d'esquena ergonomia
Mal d’esquena, què he de fer?
27 febrer, 2018
Assetjament moral
Inspecció de Treball obliga a avaluar els Riscos Psicosocials
22 març, 2018

Oda als interlocutors en matèria de prevenció de riscos laborals

En compliment de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals (en endavant PRL), les empreses amb treballadors per compte aliè estan obligades a adoptar una modalitat preventiva i integrar la prevenció de riscos laborals en el seu funcionament quotidià.

Quan una empresa opta per la contractació d’un Servei de Prevenció de Riscos Aliens (en endavant SPA) per l’assessorament i l’acompanyament en la implantació, integració i gestió de la PRL, la càrrega del compliment d’aquesta llei esdevé menys feixuga per l’empresari però molt sovint queda en l’oblit que l’èxit d’aquesta modalitat de gestió de la prevenció passa no només per saber escollir un SPA amb cara i ulls, que sàpiga aportar un preu raonable amb un servei real i amb tècnics que creuen en el que fan, sino per una bona interrelació del tècnic amb l’Interlocutor de l’empresa en matèria de PRL.

Prevenció de Riscos Laborals

L’interlocutor de l’empresa és aquella persona de la plantilla que amb coneixements o sense sobre PRL rep la desconeguda tasca d’atendre al tècnic de PRL quan visita l’empresa però també de forma inherent, rep la tasca de donar resposta a tot l’allau de requeriments en matèria de Coordinació d’Activitats Empresarials (sempre urgents i sempre vitals per al ritme de la producció i del serveis acordats amb altres clients).

Així, si tenim en compte que les especialitats tècniques en relació a la PRL inclouen: la Seguretat en el Treball, la Higiene Industrial, l’Ergonomia i la Psicosociologia aplicada; i que la gestió de la PRL a nivell d’empresa inclou des de l’Avaluació i Planificació d’activitat preventiva, a la Formació-Informació de la plantilla, l’Entrega de EPI’s, oferiment de reconeixement mèdic, etc… al final el treballador designat com a agraciat amb la designació d’Interlocutor es troba en un mar de nous conceptes, exigències i requisits diversos que no tots assumeixen amb la mateixa agilitat.

Aquí és on cal reconèixer l’esforç de tots aquests interlocutors, que a banda de la seva llista de tasques inherents al propi funcionament de l’empresa, assumeixen com poden aquesta nova responsabilitat. I sí, val a dir que com tot en aquesta vida, d’interlocutors n’hi ha de tota mena, però aquestes línies van per agrair a tots aquells interlocutors que van més enllà del fer-se un forat a l’agenda per obrir-nos la porta i accepten el repte que suposa aprendre com funciona la PRL i com una òptima integració els permetrà seguir endavant amb la seva activitat posant per davant la Seguretat i Salut dels treballadors en plantilla i la sostenibilitat de l’empresa.

PRL

Gràcies a l’interlocutor per preguntar, gràcies per escoltar, gràcies per col·laborar en les nostres preses de dades, per donar resposta a totes les nostres preguntes i fer possible així que els tècnics en prevenció puguem dur a terme la nostra tasca que al capdavall és la de vetllar també per la Seguretat i Salut de tots els treballadors.

Si una Prevenció de Riscos Laborals ben entesa per l’empresa ens permet donar un altre sentit a la feina, un bon interlocutor en matèria de PRL és sovint un aspecte clau en el procés.

Obrir WhatsApp
1
Necessites ajuda?
Hola 👋
En què et podem ajudar? Especifica si us plau en el teu missatge de quin servei necessites informació per poder-te respondre al més aviat possible