Curs en disseny basat en prestacions (simulacions d’incendis)

Novetats dels plans d’emergències municipals que obliguen a actualitzacions
12 novembre, 2024
Novetats dels plans d’emergències municipals que obliguen a actualitzacions
12 novembre, 2024

Curs en disseny basat en prestacions (simulacions d’incendis)

La seguretat contra incendis evoluciona cada cop de manera més evident cap a les noves tecnologies fet que es coneix com el disseny prestacional (d’ara endavant PBD). El PBD es troba en un procés d’evolució constant el que fa que els agents que intervenen en el disseny s’hagin d’adaptar a aquest nou escenari de manera contínua.

Recomanem un curs que se celebrarà els dies 5 i 6 de febrer a Mataró. Amb aquest curs s’aprèn a desenvolupar o verificar estudis de seguretat contra incendis amb disseny prestacional (d’ara endavant PCI) adaptats a edificacions amb configuracions especials.

Curs: Disseny basat en prestacions: com realitzar simulacions d’incendis. Més info curs

Dates: 5 i 6 de febrer de 2025

Lloc: TecnoCampus, Av. Ernest Lluch, 32, Mataró

La formació és dirigida a tècnics amb coneixements en seguretat contra incendis que desitgin aprendre a elaborar o verificar projectes d’incendis mitjançant simulacions computacionals d’incendis i fum.

El programa se centra en l’adopció de criteris de disseny basats en prestacions i està coordinat per PERADEJORDI en col·laboració amb el HUB4T del TecnoCampus de Mataró, centre adscrit a la Universitat Pompeu Fabra. L’equip docent estarà integrat per experts reconeguts al sector en àrees com la PCI, simulacions d’incendis i evacuació, i la gestió de projectes de seguretat. Hi ha més informació del curs en aquest enllaç

Amb el disseny prescriptiu tradicional (compliment estricte dels articles de la reglamentació) s’estableixen uns criteris limitatius establerts per definir quines instal·lacions o sistemes de protecció contra incendis cal implementar. Alguns cops les dades per als càlculs agafen valors no verificats inicialment, no actualitzats o poc ajustats a la realitat i a més es pot donar el cas que la normativa s’hagi pogut tornar obsoleta per l’any de publicació del Reglament. A causa d’aquest fet els sistemes de PCI requerits reglamentàriament poden ser contraproduents per a una edificació determinada. S’evidencia que amb el sistema prescriptiu (compliment reglamentari estricte de l’articulat) s’utilitzen valors subjectius i, encara més greu, no actualitzats ni verificats. Sense dubte, el futur és el disseny basat en prestacions (PBD).

La Reglamentació actual ja preveu l’ús de documents reconeguts, guies de disseny de reconegut prestigi i normes tècniques com a normativa aplicable de les condicions de prevenció i seguretat en matèria d’incendis. Tant el RSCIEI com el RD 314/2006 (CTE Codi Tècnic de l’Edificació) estableixen que per justificar que un edifici compleix les exigències bàsiques de seguretat contra incendis es pugui optar per aplicar solucions alternatives al criteri prescriptiu. El PBD és una eina del disseny per a la seguretat contra incendis, alternativa al comentat disseny prescriptiu.

El PBD consisteix en l’aplicació dels coneixements científics i els fonaments de l’enginyeria en el disseny de les mesures necessàries per a la protecció de les persones, els béns i el seu entorn enfront dels incendis. Es basa a establir uns objectius de seguretat enfront dels incendis que hauran de ser validats mitjançant una sèrie de criteris de seguretat. Aquests criteris, en funció dels objectius buscats, podrien ser valors límit de certs paràmetres (temperatura de gasos, temperatura de superfícies, concentració d’oxigen, toxicitat…) que estableixen un llindar que, en ser sobrepassat, suposaria un nivell de dany no tolerable.

Captura de pantalla de la visualització dels resultats d’una simulació d’evacuació, combinats amb la representació del fum generat per un incendi calculat amb el software Fire Dynamic Simulator (FDS).

Per verificar els criteris de seguretat, es poden utilitzar eines de simulació computacional que permeten l’avaluació quantitativa d’aquests criteris. Aquestes eines es poden aprendre a utilitzar al curs Disseny basat en prestacions: com realitzar simulacions d’incendis. Més info curs

En un PBD mitjançant una simulació computacional, es poden avaluar un ventall d’escenaris d’incendi específics i de solucions de disseny adaptades a una determinada edificació per demostrar que el disseny compleix satisfactòriament amb els objectius de seguretat contra incendis.

El disseny prestacional PBD difereix del disseny prescriptiu tradicional en el fet que el nivell pretès de seguretat contra incendis es quantifica en termes de riscos, i que els mètodes per aconseguir aquest nivell de seguretat es desenvolupen de manera individualitzada per a l’edifici, establiment, activitat o instal·lació, per als possibles incendis específics segons els riscos, els mitjans de PCI, les característiques dels ocupants i les possibilitats d’evacuació.

 

Captura de pantalla de la representació dels resultats del paràmetre de temperatura d’una simulació d’incendis, realitzada per a un PBD.

Per fer un estudi de PBD es requereixen uns condicionants mínims:

–    Cal un nivell superior de coneixements en enginyeria i materials (física i química) per part del facultatiu (tècnics competents especialitzats) comparat amb el disseny prescriptiu tradicional. La manca de formació tant de l’equip de disseny com del verificador pot no resoldre adequadament determinades solucions. Per tant, requereix un coneixement també molt especialitzat per part dels verificadors de l’administració i altres agents que poguessin intervenir en la revisió.

–    En cas que l’estudi inclogui simulacions computacionals, es requereix software específic per a realitzar aquestes simulacions (amb uns costos anuals considerables), així com hardware potent per reduir els temps de càlcul, ja que aquests poden ser perllongats.

En definitiva, el PBD permet seleccionar una estratègia de protecció contra incendis que, utilitzada de manera adequada, no només proporcionarà un nivell de seguretat òptim, sinó que també s’adaptarà als condicionants de la configuració de l’establiment o edifici i a la seva activitat.

Perquè els facultatius que treballen al PBD disposin d’una formació adequada recomanem el curs Disseny basat en prestacions: com realitzar simulacions d’incendis. Més info curs

L’objectiu d’aquest curs és poder dissenyar mesures de protecció contra incendis alternatives al marc prescriptiu amb un nivell de seguretat equivalent, així com realitzar les verificacions d’aquests estudis.

Crèdits de la imatge de portada: Imatge de lookstudio a Freepik

Obrir WhatsApp
1
Necessites ajuda?
Hola 👋
En què et podem ajudar? Especifica si us plau en el teu missatge de quin servei necessites informació per poder-te respondre al més aviat possible